Saturday, February 11, 2012

Blackberry Ke Ni.....

 
 
Malam ni, sunyi betul rasanya, ala-ala kuch kuch hota hain gitu. He he he. Moh le layan pokok blackberry ni. Bagi sape yang belum kenal pokoknya, inilah rupanya blackberry Malaysia. Sebenarnya cheq sue pun tak berapa kompom, tapi bila dah search Google, rasanya dah betul.
 


Mula-mula tengok pokok ni kat tepi longkang besar jalan nak masuk ke sekolah. Cheq sue dah curious sebab nampak macam orang tanam je pokok ni, dengan batu2 yang tersusun di kelilingnya, mustahil untuk pokok tu tumbuh sendiri. 

Jadi pada satu petang tu cheq sue pi la tengok dekat sikit, ambik dan rasa buahnya. Tak la masam, manis pun ala-ala aje. Tapi bila amik buah tu rasa macam rasberi pulak.
 


Ni la buahnya yang tengah masak ranum. Kalau lihat kat batang dan ranting pokok ni ada duri, memang masyuk la kalau kena!

 


Cantik kan susunan daunnya tu, selari aje.

 


Ni pulak buah yang masih belum masak, tapi dah on the way gitu. Sekali tengok macam bunga.
Sori la, gambar tak berapa nak clear sebab cuaca berangin, sentap sungguh nak memosing!
Wassalam...

 

19 comments:

  1. wah cam sedap, ce try makan. hehe

    ReplyDelete
  2. Sedap ke ek berry ni? Tak pena makan pun

    ReplyDelete
  3. salam cheq sue..durinya cam bunga mawar lak yer...

    ReplyDelete
  4. owh ni buah blackberry tepon tu yek..nampak sedap nyew..hari tu tgk pokok raspberry kat blog eita :)

    ReplyDelete
  5. kat mesia pun ada berry berry jugak kan. teringat lak sejenis buah hutan yang manis..

    ReplyDelete
  6. balckberry ke blueberry cheqsue? kat umah mak mentua hari tu dia ada tanam, konon2 nak la saya minta benihnya nanti, rupanya dia dah cantas buang..sedih tol...huhu

    ReplyDelete
  7. xpenh tgk lg pokoknye...dpt rase yg fresh sdp ni

    ReplyDelete
  8. manis ke ni? mana le tau kot2 cuaca kita tak boleh memaniskan buah..cm stroberi jgk

    ReplyDelete
  9. Assalam sue, cantik buahnya, kalo besar dh mcm buah nona tu

    ReplyDelete
  10. as salam cheq sue,

    baru ku tahu malaysia ada blackberry... mula2 baca tajuk igt nset blackberry, rupanya buahnya ;p

    ReplyDelete
  11. Hahahahah sue akakm pun macam zack ingatkan nset,confirm tak pernah tengok pokok ni

    ReplyDelete
  12. Klu tengok buah dan daunnya, pokok ni lebih mirip raspberry... Black raspberry.

    ReplyDelete
  13. Klu tengok buah dan daunnya, pokok ni lebih mirip raspberry... Black raspberry.

    ReplyDelete
  14. Klu tengok buah dan daunnya, pokok ni lebih mirip raspberry... Black raspberry.

    ReplyDelete
  15. Boleh dptkn keratan batang untuk saye...saye nk bli...sape pemiliknye?

    ReplyDelete
  16. Boleh dapat keratan x.x pun saya beli keratan.
    Boleh wassap saya 019-7619154

    ReplyDelete
  17. sy pun mencari ni, 0137274884, tq in advance :-)

    ReplyDelete
  18. sy pun mencari ni, 0137274884, tq in advance :-)

    ReplyDelete
  19. saya ada pokok ni seludup dari indon..tapi sampai la x berbuah..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]