Yang hangit dok bawah ye..... (*_*)
PERIA GORENG TEPUNG MAMAK STYLE
PERIA GORENG TEPUNG MAMAK STYLE
Resepi : Kak Jee
BAHAN2NYA:
5 biji peria katak
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecik kunyit serbuk atau rempah kari
garam secukup rasa
CARA:
Hiris peria katak ikut suka. Kjee hiris serong2. Yang muda, Kjee tak buang bijinya. Tapi yang tua dengan biji merah menyala dan keras, Kjee buang. Kemudian Kjee campurkan tepung dengan garam dan serbuk kunyit bersama sedikit air hinga jadi paste. Kemudian Kjee gaulkan bersama peria katak sampai rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Toskan dan makanlah. Langsung tak pahitlah. Ala kalau tak nak pahit, janganlah makan peria. Kunyahlah cekelat atau gula2 hacks. Hehehe
salam cheq Sue..
ReplyDeleteIta tak pernah lagi makan peria goreng macam ni.. nampak menarik.. nanti boleh cuba!
salam cheq sue....
ReplyDeleteucu x pernah buat n makan lagi peria mcm ni....mesti sedap, sbb ucu suka mkn peria...tq bagi menu baru..