MI KUNGFU
Resepi : Hanis @ MyR
(adaptasi dari Kueh Teow Kungfu)
Bahan-bahan ( 1 orang )
Kueh teow
2 biji telur 1 biji + sedikit daging ayam
Lada hitam / lada putih
Lobak
1~1setengah sudu besar tepung jagung
1 cawan air
Sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak) brocoli, kacang buncis & baby corn
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih) letak 1 je
Sos tiram
Cara-cara
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
Masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
Tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. Ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
Balikkan supaya kedua-dua belah masak.
Masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung. just dadarkan mi dan tuang bancuhan telur. masak hingga garing
Untuk kuah :
Tumis bawang putih hingga sedikit perang. Kemudian masukkan seafood mix.
Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
WoW!...ingat org je boleh berkung fu...mee pun ada kung fu2...emmmm....sedapnya....:)
ReplyDelete