Update 29 Feb :
Anna Qawinnna
Kak Yatt
Memang cantik2 belaka hasil tangan kawan2 kita ni
Penuh warna warni...macam warna pelangi!
Yang cheq sue buat ni, oleh sebab setengah adunan je
Maka cheq sue bagikan pada 4 warna
Yang plain tu perisa vanila
Yang purple tu la perisa keladi
Yang hijau tu perisa pandan
Dan yang oren tu perisa strawberi - dok bajet tuang warna pink, sekali oren daaaaa
Bila dah masak, bermacam2 bau dan rasa ada...
Kalau sape yang belum cuba tu...sila2kan lah
Memang tak rugi tau
Mudah je caranya
Sesuai sangat kalau nak dibuat minum petang
Kena dengan teh O ke kopi O ke... perghhhh
TQ Cida berkongsi resepi ni
Wassalam...
KEK BATIK ARORA
Resepi : Cida De Nuanza
Bahan-bahan :
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa *cheq sue letak 4 je
Cara-cara :
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati
bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis (setiap tompok 1 senduk) cheq sue guna sudu aje
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (aku guna api bwh shj) guna api atas bawah, suhu 150'C
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa *cheq sue letak 4 je
Cara-cara :
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati
bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis (setiap tompok 1 senduk) cheq sue guna sudu aje
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (aku guna api bwh shj) guna api atas bawah, suhu 150'C
Salam Sue...belum reda lagi...akak nak masuk pusingan kedua..nak try try bakar pakai bundt pan pula...cantik batik sue....
ReplyDeletekite pun ingat nak cuba jugak buat....nak buat goodies ..harap2 vitamin R mai...cantik jugak kejadian kek nih..walaupun buat 1/2 adunan :))
ReplyDeleteas-salam Cheq Sue
ReplyDeletethis looks so lovely n awesome....
cececece..lawo nyer..kita punya cam kain batik lepas yg dah lusuh..kekekee..
ReplyDeleteyela takkan nak tgk je kan..harus gak try..hehe
Waduh..pagi2 dah goda kita dengan kek batik yang penug aura...nak tumpang skali makan2..boleh?
ReplyDeletedemam arora yer... hehehe... cantek keknya n nmpk gebus jer...nk ckit...
ReplyDeletesalam cheq sue...mintak sepiring kek tu.. sbb kan, Liza xbuat lg kek tu, belum sampai seru laa....hihihihi
ReplyDeletewah! cheqsue pon dh try buat ni....kite belom terbuat lagi...nanti2 lah baru buat...
ReplyDeletehihi.. strobery dh jd kaler oren ye. asal cantik kan =)
ReplyDeletetun belum dpt masuk list yg mencuba lg. hehe.. tunggu balik kampung ramai sket yg nk makan. tun xsuka sgt mkn kuih yg byk perasa campur2 ni.
nama arora tu..classs..hehe
ReplyDeleteSalam Cheqsue..
ReplyDeletedah sampai dah ke dapur..
sedap kan kek ni buat pun mudah aje..
assalam cheqsue, wahhh meriahnya kek ni..sana sini dah org tayang kek ni saya juga yg ketinggalan tak buat lagi.nanti nk terai jugalah..cantik tgk warna ceria kek ni:)
ReplyDeletewahhhh sue..nak clap kuat2...rajin betul letak segala link...hahhahah..tq letakkan link blog kita...memang syok buat kek ni...bermain dgn warna...cantik la sue corak kek mu itew...macam batu bata pulak..:)
ReplyDelete