Wednesday, February 29, 2012

Kek Batik Arora, Takkan Nak Tengok Aje Kan....


 
 
Agaknya dah reda serangan virus kek batik arora ni
Tapi cheq sue baru dapat kongsikan di sini
Bukan apa...beberapa hari berpisah dengan lappy ni, tu yang x ada n3 atau BW
Kek ni pun cheq sue buat minggu lepas
Memang xde apa yang tinggal dah la..
 
Cheq sue buat separuh adunan je
Dapat banyak jugak la untuk dihabiskan sensorang
Separuh bagi kat adik, separuh lagi cheq sue makan sesikit
Rasa2 dengan menggunakan resepi ni, tak ubah sikit pun, xde la manis sangat
Ngam2 je rasa
Gebu, lembut dan ringan
Kalau buat satu adunan lagi meriah rasanya dapat main2 dengan warna







 Okeh
Dek kerajinan cheq sue...(ni kerajinan minggu lepas ya!)
Kat bawah ni ada link kengkawan yang dah buat kek ni
Yang tak tersenarai tu minta maaf banyak2 okeh
Yang ni pun kengkawan kat sidebar je...
Kalau ada kelapangan tu boleh la skodeng kat blog2 ni ye...
v
v
v
v
 
 Kak Ummi
Kak Ita
Che Mat
Kak Yatie
Abang Ady
Kak Diana - cuppies
Kak Ayu S'pore - mini
Kak Norlie
Kak Rossitam
Kak  Roz @ Alongroz
Kak Gee
Kak Animz
Mamafami
Kak Paty
Mama Hawa
Kak Ina KL
Kak Shiela
Quinnie
Ika Bangkok

Update 29 Feb :
Anna Qawinnna
Kak Yatt

Memang cantik2 belaka hasil tangan kawan2 kita ni
Penuh warna warni...macam warna pelangi!

Yang cheq sue buat ni, oleh sebab setengah adunan je
Maka cheq sue bagikan pada 4 warna
Yang plain tu perisa vanila
Yang purple tu la perisa keladi
Yang hijau tu perisa pandan
Dan yang oren tu perisa strawberi - dok bajet tuang warna pink, sekali oren daaaaa
Bila dah masak, bermacam2 bau dan rasa ada...
Kalau sape yang belum cuba tu...sila2kan lah
Memang tak rugi tau
Mudah je caranya
Sesuai sangat kalau nak dibuat minum petang
Kena dengan teh O ke kopi O ke... perghhhh
TQ Cida berkongsi resepi ni
Wassalam...



KEK BATIK ARORA
Resepi : Cida De Nuanza

Bahan-bahan :
250 g mentega
100  gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa *cheq sue letak 4 je

Cara-cara :
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati
bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis (setiap tompok 1 senduk) cheq sue guna sudu aje
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (aku guna api bwh shj) guna api atas bawah, suhu 150'C
 

13 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sue...belum reda lagi...akak nak masuk pusingan kedua..nak try try bakar pakai bundt pan pula...cantik batik sue....

chikadakbiru said...

kite pun ingat nak cuba jugak buat....nak buat goodies ..harap2 vitamin R mai...cantik jugak kejadian kek nih..walaupun buat 1/2 adunan :))

ady said...

as-salam Cheq Sue
this looks so lovely n awesome....

Anna Qawina said...

cececece..lawo nyer..kita punya cam kain batik lepas yg dah lusuh..kekekee..
yela takkan nak tgk je kan..harus gak try..hehe

rahel said...

Waduh..pagi2 dah goda kita dengan kek batik yang penug aura...nak tumpang skali makan2..boleh?

Gee® said...

demam arora yer... hehehe... cantek keknya n nmpk gebus jer...nk ckit...

Liza said...

salam cheq sue...mintak sepiring kek tu.. sbb kan, Liza xbuat lg kek tu, belum sampai seru laa....hihihihi

nuwairani ismail said...

wah! cheqsue pon dh try buat ni....kite belom terbuat lagi...nanti2 lah baru buat...

tun_telani said...

hihi.. strobery dh jd kaler oren ye. asal cantik kan =)
tun belum dpt masuk list yg mencuba lg. hehe.. tunggu balik kampung ramai sket yg nk makan. tun xsuka sgt mkn kuih yg byk perasa campur2 ni.

Hafizin Jamil said...

nama arora tu..classs..hehe

AZLITA AZIZ said...

Salam Cheqsue..
dah sampai dah ke dapur..
sedap kan kek ni buat pun mudah aje..

Nieza said...

assalam cheqsue, wahhh meriahnya kek ni..sana sini dah org tayang kek ni saya juga yg ketinggalan tak buat lagi.nanti nk terai jugalah..cantik tgk warna ceria kek ni:)

quinnie said...

wahhhh sue..nak clap kuat2...rajin betul letak segala link...hahhahah..tq letakkan link blog kita...memang syok buat kek ni...bermain dgn warna...cantik la sue corak kek mu itew...macam batu bata pulak..:)