Bahan-bahan ( 25 biji )
...bahan roti....
2 cawan tepung gandumcheq sue tambahkan lagi 1/4 cawan - guna tepung roti
3 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
1 sudu besar dry yeast
1/4 cawan minyak
sedikit garam
1 cawan air
+ 2 sb sos butterscotch
+ 2 sb sos butterscotch
untuk filling..
100 gm butter
gula
gula perang
kismis + sedikit ceri
cheq sue just roll dengan sos butterscotch
Cara-cara
campurkan gandum dan butter.gaulkan .
masukkan semua bahan roti dan yeast sekali.
uli betul-betul.lama sikit lagi baik.uli hingga adunan tak lekat ditangan. mungkin dia lembik sikit.
simpan dlm bekas . tunggu tak lama cuma 10 minit je .
setelah doh naik..bahagikan 3.Canaikan atas papan ..
mula-mula sapukan butter dulu...
kemudian letakkan bahan lain..gula dan kismis.
kemudian gulung.Potong kan beberapa bahagian kecil.kepit kan dan masukkan dalam dulang pembakar.
bakar dengan suhu 200’C lebih kurang 15 minit
assalam cheq sue..betul ye tak de BM pun boleh..selama ni acik tak berani nak cuba sebab tak de BM
ReplyDeleteSaya ni bila takde BM, tergedik gedik nak membeli, bila dah ada, BM tu dok bertengek atas kaunter sebab tuannya malas. hehehehe...
ReplyDeleteminat sangat dengan butterscotch yang gardenier punya tu..tapi mahal sangat..hehe
ReplyDeleteSalam Cheq...Nampak menarik juga roti ni...mesti sedap buat sarapan ngan teh/kopi panas...
ReplyDeleteSue sejak dapat cara/teknik dari kak Ros JintanManis baru confiden nak uli roti guna tangan..
tun duk tenung2 roti tu.. bentuk ape tu kak? hihi....
ReplyDeletetd tgk nani post resepi butterscotch, pasni buleh buat roti butterscoth jugak ^^
salam cheq sue,
ReplyDeletebaru semalam dan arini buat biskut butterscotch, tp resepi lain. guna telur dgn b.s & b.p. rasanya yg ni lg rangup, kembang dan tak keras sgt banding resepi lagi satu. problem sikit guna sos ni, sbb dia bila bakar gulanya bertambah caramelized jd biskut kalau jenis mmg rangup makin bertambah rangup.
cari resepi mat salleh pn takde satu yg buat homemade butterscotch chips, mgkn salah satu sebab bahan2nya takleh/sukar nk dapat. chips tu ada bahan nk kekalkn bentuknya ketika dibakar. susah gak ek kita nk cari yg leh ganti butterscotch chips ni? kecuali guna sos dan candy, tu je la yg sy leh fikir.. hmmmm...