Sunday, February 19, 2012

Sos Butterscotch

 
 
Haritu, bila nampak Zack keluar n3 pasa ANZAC cookies, memang terliur sangat
Tengah kemaruk nak mengukis la katakan....
Nak cuba tapi bahan2 tak cukup
Antaranya kena buat sos butterscotch ni dulu
So esoknya cheq sue buat ikut sukatan yang zack berikan
Alhamdulillah, dah siap
Nun ada lagi kat dapor, tapi masih xleh nak mengukis
Hari ni tuan rumah menjejak Gunung Berembun
Dah lama tak tracking
Harap-harap tak pancit tengah jalan :)
 
Berbalik pada sos ni, dah pun dirasmikan
Walaupun x buat kukis tapi cheq sue buat topping untuk donat (next n3 ya...)
Rasa sedap jugak, cuma bebaru tu bau susu agak kuat
Tapi xpe... xde hal punya
Mmmm... jemput la tengok ya
TQ to Zack
InsyaAllah jumpa petang nanti kay
Wassalam...




SOS BUTTERSCOTCH
Resepi : Zack
(Modified from taste.au.com)


Bahan:
2/3C thin krim - ku guna susu sejat@evaporated milk
3/4C gula perang, dipadatkan
2sb + 1/2sb butter
2st esen vanila - ku cuma tinggal 1st je

Cara:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan bahagian bawah periuk@bottom of the pan tebal untuk elakkan butterscotch hangus). cheq sue masak dalam periuk yang diletakkan atas ceper, kira2 tak kena api direct lah
2. Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
3. Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (ku renihkan 10 minit untuk pekatkan sos).
4. Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam. Sedia digunakan sebagai sapuan filling kek, atas roti seperti kaya, ice-cream, dan lain-lain.

1 comment:

kasihredha said...

simple je bahan2 dia kan..
boleh try nanti :)