:) Selamat sikerjakan semalam..
Selalunya kalau di kampung, acar ni dihidangkan semasa kenduri kendara, majlis perkahwinan dan memang merupakan juadah yang almost wanted la kata omputeh. Bukan ape...sekadar nak menyediakan acar ni seperiuk tapi kena korbankan sepokok...rasanya baik simpan aje supaya dapat dinikmati buahnya...
Agaknya dah nak menjadi rezeki cheq sue... balik kg minggu lepas ada la 2 pokok kelapa yang telah ditebang sebab kedudukannya agak hampir dengan rumah. So adik cheq sue potong la bahagian umbut ni. Mek memang tak nak jadi cheq sue angkot sekali ke CH. Agaknya dah 2 3 hari, umbut ni pun dah tak berapa fresh..manisnya pun dah kurang. Tapi xpelah daripada tiada baik buat acar dan menjadi rezeki kawan-kawan yang kebanyakannya berasal dari Kelantan.
Acar ni agak berbeza sikit dari kebanyakan acar yang dibuat sebab ia menggunakan santan...dan rempahnya ditumis dulu... Lebih kurang sama dengan cara membuat acar masak (santan diganti dengan air)... *** sape yang agak blur tu buat2 paham ye..
Kalau makan dengan gulai daging ke...aduh sedapnya!!!
Ini le ghupenye umbut yang telah siap dikopek dari batang kelapa...
Sumber : Ibunda
Bahan-bahan :
- sebesen kecil umbut kelapa (hiris nipis memanjang, bersihkan dan tos air)
- 4 biji cili kering (buang biji dan rendam air panas seketika) *
- 5 biji bawang merah *
- sebiji bawang putih *
- sedikit halia *
- 1 senduk cuka makan
- 1 cawan santan (sederhana pekat)
- gula dan garam secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
- tumbuk kasar bahan *
- panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing
- masukkan cuka, dan gula. masak sehingga bau cuka hilang
- masukkan umbut kelapa dan santan
- masak hingga umbut lembut dan santan mendidih (jika tak berkuah boleh tambahkan air)
- rasakan gula dan garam
- pernah dengar je, tapi x pernah makan...
ReplyDelete@AI
ReplyDeleteruginya.... nak hantar bagi rasa pun dah habes... :)
Assalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletesukaaaa.... sukaaaa sesangat ngan sayur nie.. akak sekeluarga mmg pantang nampak sayur nie tau cheq sue... memang sedap...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletesekarang payah dah nak dapat umbut ni akak...tapi ni kebetulan ada kat umah...try la buat..memang sedap kan..
sedaaaap..atie sukeee:)
ReplyDeletedah lama tak makan
@atie @ ejay
ReplyDeletesaya pun dah lama tak makan ni... alhamdulillah ada pulak umbutnya...rezeki kot
Minta izin nak resepi ni ye...:-)
ReplyDeleteMinta izin nak resepi ni ye...:-)
ReplyDelete