Thursday, August 25, 2011

Biskut Nestum

Assalamualaikum & salam sejahtera

Seterusnya adalah sekut nestum yang diskodeng dari blog Kak Wan... wehhhhh siyes mabuk sekut masuk blog dia...banyak tol sekut2 yang menarik untuk dicuba. cheq sue memang layan la kalau masuk situ...cuma tak jumpa lak mana ikon nak follow...

Sebenarnya tak plan pun nak buat sekut ni, tapi sebab tepung ros tu banyak sangat lebihnya...tu yang buat. Rasa tu tak tahu lagi camana...bagi kita yang membuatnya ni memang payah nak makan apa yang kita buat...yang kita tau...buat-buat buat...pastu bagi orang suruh rasa. Boleh?


Kalau nengok ke gambar tu idok le berseri macam pengantin baru... sebabnya cheq sue guna nestum coklat, pastu dimasukkan pulak sedikit pewarna...tak nak la warna gitu aje kannn.... apapun masa bakar tu memang dah bau wangi nestumnya... harap2 sedap la rasanya tu..



BISKUT NESTUM
Sumber : http://resipicitarasawan.blogspot.com/2011/07/biskut-nestum.html


Bahan  A :
130 g mentega
20 g shortening
50 g gula castor
1 st esen vanilla

Bahan B :
140 g tepung rose
20 g tepung jagung
50 g nestum dikisar halus
cheq sue tambah sedikit serbuk badam lebihan biskut eskrim
Hiasan : kuning telur & nestum

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 150’ C
Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh
Canai dan terap dengan acuan. Sapu dengan telur kuning dan tabor nestum di atasnya

8 comments:

lina_pg said...

apa dikisah rupa paras..yg penting rasanya yg sedap kan?

Cheq Sue said...

rupa xde xpe kak lina..yang penting sedap tu ada..

izahdaut said...

eh kata oven dah bungkus... ngeeehehehe... tu la, skrg mencari resepi sekut sebab nak ngabis kan tepung kan. kalau simpan sah la tak gunakan

nuwairani ismail said...

blog kak wan memang banyak sekut2 best...tadi dia post pasal sekut dam! adeh! sekut sedap, cantek, tapi seksanya nk buat...kite suke sekut yg ada nestum ni...rangup pastu wangi!

Cheq Sue said...

@izahdaut

tu la pasal izah oiii...oven dah bungkus..bagi member lak guna... mana2 tepung yang masih ada tu kita setelkan terus...

Cheq Sue said...

@nuwairani ismail

tol la nani...blog kak wan tu dah jadi salah satu referer cheq sue tau... biskut dam tu tak terterai lagi...ntah bila nak buatnya

AI said...

- sekut ni nk bwk blk kampong ke?

Cheq Sue said...

@AI

hom la puan al...selalunya buat kat sini sokmo...pastu angkot balik kg