Thursday, August 18, 2011

Kek Coklat Lapis Keju Untuk Nur Aishah Azman


Assalamualaikum & salam sejahtera


Kek di bulan Ramadhan? Mmmmm sebenarnya kek ni dibuat khas untuk Aisyah sempena harijadinya yang ke 9. Walapun jatuh dalam bulan puasa, namun kira halal ajelah makan kek malam2... dah berulang kali disebut bila nak sambut besdaynya...kebetulan jatuh dalam bulan puasa...uminya hanya tersenyum... mmmmm apa nak kata ya??


Cheq sue dengan mok ja sepakat untuk membuat seperais kek untuk Aisyah. Mmmmmmm senyum sampai ke telinga dak Esah tu.. Dengan carian di Google, cheq sue terjumpa kek ni di blog Sari Yusa Ibrahim. Bahan2nya senang, langkah2 membuatnya juga simple. Dan rasanya sudah tentulah sedappppppppppppppppppppppp. 

Kek ni pun dah selamat dikerjakan malam tadi, semasa berbuka puasa bersama2 teman kuarters. Alhamdulillah ramai jugak yang dapat merasa kek ni... ada pulak yang mengidam nak makan kek...tercapai la akhirnya hasrat dia... 



Gandingan coklat dan keju dalam kek ni tersangatlah kena...xde la rasa muak sangat...manis pun sedang2 aje...kena pulak dengan strawberi yang agak2 masam sikit. Kalau ada sape yang nak cuba memang cheq sue cadangkanlah guna resepi ni...insyaAllah tak menyesal!!!

 Oleh sebab tak ikut arahan resepi...ganache ni jadik cair2 siket ye...tapi sedang elok jugak jadinya...

KEK COKLAT LAPIS KEJU
Sumber : Sari Yusa

Adunan Kek Coklat:
-2 biji telur
-1 cawan gula halus
-1 sudu kecil vanilla
-2 sudu besar serbuk koko
-sedikit garam
-1/2 cawan air panas
-1/2 cawan susu segar
-1/2 cawan minyak
-1 cawan tepung gandum*
-1 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat* (* ayak bersama)

Cara Membuatnya:
-Pukul telur dan gula halus hingga sebati, kemudian masukkan yang lain-lain mengikut turutan bahan di atas. -Selepas siap bahagi dua adunan. Sementara itu panaskan kukusan. Tutup/ balut tudung pengukus dengan kain atau tuala.
Oleh sebab cheq sue buat dua adunan kek coklat, maka setiap satu adunan dikukus berasingan

Bahan-bahan Krim Keju:
-250gm cream cheese
-60gm gula
-1 biji telur
-25 ml air biasa
-1 sudu besar tepung gandum

Cara Membuatnya:
-Pukul cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan bahan-bahan lain mengikut turutan bahan di atas. Pukul hingga sebati.

Cara Melapis:
1. Alas loyang dengan kertas minyak atau kertas biasa (Sapu loyang dengan mentega). Masukkan loyang dalam periuk kukusan supaya adunan tidak bergerak. Tuangkan separuh adunan kek coklat tadi, kukus 15 minit.
2. Selepas 15 minit, tuang adunan krim keju, kukus lagi 15 minit.
3. Selepas 15 minit, tuang adunan kek coklat yang lagi separuh tu, kukus 20 minit. Biarkan sejuk sebelum dituang dengan coklat ganache.

Bahan Coklat Ganache:
-2 sudu besar 'heavy krim'*
-150 gm coklat masakan*
-sedikit mentega (supaya coklat berkilat)*
* masak semua bahan menggunakan teknik double boil, sejukkan pada suhu bilik baru tuang di atas kek yang telah disejukkan.
yang ni cheq sue tak ikut sukatan, main campak2 aje mana yang ada... heavy cream tu cheq sue ganti dengan whip cream biasa..

12 comments:

Ida,Japan said...

alahai sue...posa2 dok tayang kek cakelat lak...tergoda akak tau..tak tahan nengok lelehan cakelat & stoberi tuhh

AI said...

- amboiiii org CH ni...penuh ngan stoberi yer...

Cheq Sue said...

@Ida,Japan
he he he... tu la pasal kak ida...bila tgk lagi rasa tergoda jugak...rugi tak makan puas2 semalam

Cheq Sue said...

@AI
orang taruk 5 6 bijik aje...kite letak semua kat tempat kosong yang ada.... ha ha ha... kasi jeles sikit

H.J said...

cair pom dah ok da,,haha

tun_telani said...

fuhhh.. kurus kejap pahala puasa tun duk terliur tgk kek niihh... ada krim cheese lagi tuu.. adoii.. sedapnyerr..

nuwairani ismail said...

bestnya duk cameron...bleh makan stoberi banyak2...

Cheq Sue said...

@H.J
cair pun cair la HJ...yang penting cair dimulut...

Cheq Sue said...

@tun_telani
kalau sape yang gemarkan cheese ni memang berbaloi try ni tun...

Cheq Sue said...

@nuwairani ismail
alahai nani...walaupun dok CH bukan sokmo leh makan stoberi ni... baik la makan moktam lagi

izahdaut said...

happy belated birthday aisyahh...hamboii mewah nor ku lihat kek ituu... sedap sedapp

Cheq Sue said...

@izahdaut
hummmmmm.... kolestrol pun mewah jugak tu Izah...