Wednesday, August 24, 2011

Biskut Mazola

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wah...petang ni mendung aje...memang sesuai la untuk merehatkan diri. Mmmmm dari pukul 8 tadi sampai pukul 2.30 siap semua biskut raya yang perlu menggunakan oven. Tinggal lagi 3 yang nak kena salut coklat, goreng kacang dan cornflakes bar. InsyaAllah dapat la disiapkan sebelum Jumaat ni. Macam tak caya je cheq sue ngambik cuti untuk buat sekut raya. Bukan ape...mood mengajar dah ke laut wehhhh... Haishhhh...

Biskut mazola ni cheq sue sebanyak 1 setengah adunan. Cheq sue memang penggemar kacang... ape2 aje masakan ke, beskut ke jajan ke yang berasaskan kacang memang cheq sue suka. Biskut mazola ni pulak adalah hasil terbaik yang pernah cheq sue buat. sebelum ni ada pernah buat tapi hasilnya memang x memuaskan..ada satu tahun tu, terpaksa makan biskut ni dengan sudu...hancus berderai!


Resepi untuk biskut ni telah di godek dari MyR setelah tergoda di rumah Ika. cheq sue nengok kak anim pun dah buat. Kalau nengok ke gambar tu nampak gebu aje.. Tak sabar nak rasa! time bakar tu aduhhhhhh sampai ke perut baunya... kurus sekejap puasaku.. Rasa2 ayahanda pun dapat makan la sekut ni...kunyah2 sikit terus telan... hi hi hi...


BISKUT KACANG MAZOLA
Sumber : LILIDVALLEY MyR

Bahan-bahan :

  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur cheq sue guna lebihan telur putih aje
  • Sedikit garam
Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.suhu dalam 150'C selama 20 min

8 comments:

Kak Rosaliza said...

sedapnya sue sekuk kace tu, mmg penggemar kcg tegar nih. dh siap semua sekuk ke tu

tun_telani said...

wahhh... mantap! siap amik cuti utk wat biskut. mood mengajar dh ke laut ye.. xpe, tun rasa mesti anak murid pun mood ke laut jugak. hihi

Cheq Sue said...

@Kak Rosaliza

nanti saya pi amik eh akak...

Cheq Sue said...

@tun_telani

bila mood raya datang...xde nak pikir sekolah dah tun...pikir nak balik kg aje

quinnie said...

saya thn ni tak buat biskut mazola...hehhehe..malas nak buang kulit kacang..ngeeee...biskut buat 3 jenis je rasanya..hehhheh

Cheq Sue said...

@quinnie

kita main tampi2 je Q... kalau ikt malas tu...memang tapi nak makan tu rajin

IXORAROXI said...

Akak notice sekarang ni gambar2 kat blog cheq Sue memang cantik2..suka tengok

Cheq Sue said...

@IXORAROXI

tq akak... alahhh...gambar camni je mampu kak, kamera pun cap ayam aje... tapi cukup cantik di mata saya kira okay lah..