Monday, August 8, 2011

Operasi Kedai Jahit

Assalamualaikum & salam bahagia


Amacam kengkawan? Dah siap belom baju raya? Walaupun masih terlalu awal, rasanya banyak tukang jahit yang dah tutup tempahan baju raya. Tahun ni cheq sue tak buat kot baju raya... yang tahun lepas ada lagi belum pakai cuma nak siapkan yang famili ni aje.. Sebenarnya kalau nak cerita, banyak jugak jasanya mesin jahit ni. Selain memasak, menjahit ni merupakan kegemaran cheq sue jugak. Dulu, belajar menjahit dengan member, tapi dia istilahkan cheq sue ni 'anak murid degil'...belum ajar dah buat. Tapi belum sempat pandai dia pulak yang dapat pindah ke Perak. Jadi cheq sue pun belajar la sendiri. Lihat pattern baju yang dah ada..cuba buat kat budak2...cuba kat kertas. Alhamdulillah dah 3 tahun tak menempah baju raya. Malah dapat jugak cheq sue buat untuk anak2 buah dan mek. 

Selain baju kurung, dah boleh buat baju Pahang dan kurung moden (untuk sendiri2 je)...teringin nak belajar buat jubah tapi xde kesempatan lagi. Belajar kain susun belakang pun masih belum lepas...masih kena tgk note. Apapun...bolehlah sekadar untuk dipakai sendiri... Tambah2 pulak sekarang harga tempahan pun dah mahal... 


Mesin SINGER ni paling mudah dikendalikan. Kalau rasa tak sedap menjahit atau benang tertarik atas bawah, insyaAllah boleh baiki berdasarkan buku panduan. Kalau ada rezeki nak beli mesin jahit tepi pulak...
*_*

 Harus siap :
- kawan : 2 pasang (1 lining)
- anak kawan : 2 pasang
- mek : 2 pasang
- akak : 1 pasang
- anak2 sedara : 2 pasang x 4 orang = 8 pasang
- diri sendiri : 2 pasang (kiv dulu.....)
Jumlah : 15 (+2 kalau sempat)

Haduiiii...nak buat biskut raya lagi... nak keje lagi.... nak manik lagi.... maunya selebet lagi tahun ni...
InsyaAllah dapat siap...mintak2 mood menjahit ada je sokmo...

8 comments:

  1. kaya la wak, keje tukang masak lagi, keje tukang jahir lagi, keje cikgu lagi..huhu

    ReplyDelete
  2. teringin nya nak belajar menjahit

    ReplyDelete
  3. @sherotpetot
    untung kalau boleh jahit ni... bila buat sendiri...lebih puas hati

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum cheq sue...
    waah cheq sue pandai menjahit baju ler... seronoknyaaa... akak x reti nak jahit nie.. kecuali jahit manik2.. yg tu jer akak reti.. huhuuu

    ReplyDelete
  5. @Diana @ Melley Mey
    w'salam kak melley..
    saya tang manik tu banyak yang malasnya walaupun reti sesikit kak... tang jait2 ni buleh la takat nak pakai sendiri...

    ReplyDelete
  6. - kite beli siap aje...hehe

    ReplyDelete
  7. @AI
    malas la al nak cari yang dah siap...mesti ramai orang

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]