Tuesday, August 23, 2011

Biskut Oreo Black Beauty



Assalamualaikum & salam sejahtera

Apa khabar hari ni semua?  Harap2 sihat walafiat & segar bugar walaupun semalam dok pulun buat biskut raya sampai ke pagi. Cheq sue baru aje dapat 2 jenis... pening jugak ni nak siapkan. Dok sini asik berebut oven aje... nak kena amik cuti nih..


Okeh...cheq sue pasti sgt2 yang ramai dah buat biskut oreo black beauty nih... cara2nya senang sgt...rasanya pun x menghampakan. cheq sue buat jugak satu adunan. asik dok jeles aje menengoknya... mula2 tengok kat rumah kak ita memang nak pengsan... pastu tgk pulak kat rumah Kak Diana, memang xleh jadik...nak kena buat jugak. Mmmmmm barulah cheq sue tahu penangan blog ni camana... biskut ni sesangat la tomei-tomei... bila dah masak tu nampak koman aje, tapi bila dah paikan coklat putih tu terus aje naik serinya macam pengantin baru! Ewahhhh....

Yang cheq sue buat ni agak tercatu sikit la masa menggolek oreonya tu...beli sepeket aje, tapi tak cukup rupanya. Whatever...xpelah, janji ada biskut ni...


BISKUT OREO BLACK BEAUTY
Resipi oleh :  Citarasawan 

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - ita tak letak _ ( cheq sue pun tak letak )
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - ita tak letak _ ( bende apa ni ye? he he he... cheq sue tak letak )

Cara²
  1. Pukul bahan A hingga kembang.
  2. Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
  4. Tekan atas tray hingga habis.
  5. Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
  7. Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
  8. Paip kan dengan coklat putih.
  9. cheq sue buat ikut cara kak ita...bulat2kan adunan, golek dalam serbuk oreo dan masukkan ke dalam papercup barulah dibakar. bila dah sejuk baru dipaipkan dengan coklat putih

15 comments:

chikadakbiru said...

sedap kan biskut nih...nampak mcm susah..tp senang aje :)

Cheq Sue said...

@chikadakbiru

kena buat dulu la CB baru tahu susahnya tang mana...

tun_telani said...

wahh.. byknyer biskut nk di try.. baru stat warm up nih. hehe

petuapakar said...

nyum2 berpusing2 mata pakar. hik3

klik sini untuk follow saya kembali

Cheq Sue said...

@tun_telani

dah warm up tu mesti berderet2 yang keluar... german cookies tu sedap aje nengoknye

Cheq Sue said...

@petuapakar

jangan pusing2 dong...

IXORAROXI said...

amboiii rajinnya..boleh buat bisnes ni :)

fuad ansari said...

mendengar namanya sahaja sudah cukup menyelerakan.. (",)

kuih berasaskan coklat mmg selalu menjadi pilihan saya.. hehe..

nuwairani ismail said...

rajinnya cheqsue buat cookies tolei2 mcm ni...nak menghias sebijik2 tu yg tak larat tu...

Juwita Jamaludin said...

bestnya nampak cookies ni sedapnya.. nak bat setengah adunan la.. hahaha

Cheq Sue said...

@IXORAROXI

aduhhhh...kalau nak buat bisnes kena cuti sebulan kak... buat untuk makan2 kat umah aje ni...nak harapkan beli haishhh selalu tak puas hati

Cheq Sue said...

@fuad ansari

kite tukang membuat ni kadang2 makan pun xselera fuad... :)

Cheq Sue said...

@nuwairani ismail

biskut ni simple je nani...nampak macam payah tapi senang jah nak buat...

Cheq Sue said...

@Juwita Jamaludin

kalau buat sayu adunan pun tak banyak sgt ita... tapi kalau buat separuh adunan ok jugak

aqmar said...

salam cheq sue..adunan bahan b tu pon letak biskut oreo ye..saye igt biskut tu cume untuk golek je..hehe..tq