Monday, August 22, 2011

Tat Nenas Gulung

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm..harini nyaman aje...kat CH ni angin sepoi2...mentari keluar jarang2...memang syok la xde rasa letih sgt. Kat tempat kowang camana weh... Dok CH ni sesape yang 'penidur' orangnya memang tak bangun2 la... cheq sue ni pown kalau dapat masuk sarang memang berlingkau jugak... *_* tapi petang ni nak merendek ke Tanah Rata..ada urusan yang perlu diberesin.


Okaih... tat nenas ni cheq sue buat pagi Ahad semalam, dalam separuh adunan aje. Kalau nengok ke ghupenye memang la xleh lawan yang teman2 blogger yang dah buat tapi dah cukup sempurna di mata cheq sue yang tak berapa nak pandai ni. Bila diingat2 kembali, memang terlalu banyak nostalgia dalam pembuatan tat gulung...masa mula2 belajar dulu sampai ke lantai ditenyehnya...kira2 bahu ni sampai bengkak jugaklah... tapi bila dah 2 3 kali buat baru tahu camana teknik yang betul. Alhamdulillah sekarang ni dah xde masalah...


Resepi ni disumbangkan oleh seorang teman cheq sue iaitu Kak Rini. cheq sue tak pasti lah pulak dari mana beliau mendapat resepi ni. Untuk satu adunan memang boleh dapat banyak, sesuai sgt kalau sape yang nak buat untuk dibahagikan kepada keluarga @ mertua. cheq sue pernah jugak membuat ni satu adunan tetapi punyalah seksa nak habiskan...tergolek tertonggeng semua ada... nasib baik saja tak tertidur di samping adunan tuuu....

Kalau cerita pasal tat nenas ni, tak kiralah yang gulung ke, yang cetak ke, yang blossom ke...memang lebih afdal dibuat sendiri. kalau yang dibeli tu ada aje yang tak kena..masam lah, masin lah..jem keraslah.. jadi sape2 yang teringin nak buat tu boleh la cuba berpandukan resepi di bawah ni ya....

TAT TENAS GULUNG
Sumber : Puan Zuraini @ Kak Rini

Bahan-bahan :
- 3 ketul buttercup
- 1 cawan planta
- 2 biji kuning telur A
- 1 biji telur A
- 1 sudu besar gula kasar / castor
- 2 -3 sudu besar susu tepung
- Esen vanilla
- 11 cawan tepung
- jem nenas sucukupnya (dalam 4 bekas jem segera) cheq sue guna jem segera NONA aje
** adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 200 biji tat gulung. cheq sue biasanya buat setengah adunan aje sebab tak larat nak menggulung... ^_^

Cara-cara :
- pukul butter + planta + telur
- masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga sebati
- masukkan ke dalam acuan tat gulung dan gulung bersama jem nenas
- sapukan sedikit telur di bahagian atasnya
- bakar dengan suhu 180' selama 25 minit bergantung pada oven memasing

16 comments:

  1. salam sue..meriah lak boh kaler2 manik tuh yer..Selamat Menyambut Lebaran yer..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum cheq sue...
    wah meh nak sebalang nie... cantik... sedap nie tart nenas...

    ReplyDelete
  3. cheq sue.. ni salah satu sekut raya yg tun xpenah buat.. haha.. xtra malas tun nih.

    ReplyDelete
  4. cheq sue.. nampak gebu la tart nenas awak.. ita ta buat biskut ni sebab mak mertua dah poskan>>:)

    ReplyDelete
  5. rajinnya cheqsue buat tart....kite paling tak larat nk buat tart.lebih2 lagi tart gulung mcm ni. bila sampai part adunan nk dekat2 habis tu, jenih la nk picit2...adeh! tapi makannya sedappppp

    ReplyDelete
  6. - wahhh siap ade manik warne warni tuh...

    ReplyDelete
  7. beshhnyer dok CH, boleh beli rose byk2 letak kat umah..^^_
    cheq sue mntk cikit tart nenas tuh, nk buat kueh raya^^ hihihi

    ReplyDelete
  8. @Anna Qawina

    ibarat kata orang tua-tua...nak masuk tv kan kena lawa2 sikit... *_*

    ReplyDelete
  9. @Diana @ Melley Mey

    jom kita tukar dengan tat bunga akak tu...

    ReplyDelete
  10. @tun_telani

    seronok tun buat ni... kat rumah tu semua suka...ralat kalau xde

    ReplyDelete
  11. @Juwita Jamaludin

    wahhhh...besnya MIL dah poskan... cheq sue ni sesaje je..memang ada dalam list every year ita

    ReplyDelete
  12. @nuwairani ismail

    haishhh...ape malas2 nih... kalau nak beli memang x padan la nani oiiii

    ReplyDelete
  13. @Mama2Q

    kena mai beraya kat kelantan la mama...baru dapat ni

    ReplyDelete
  14. @AI

    sebelum ni tak terfikir nak bubuh manik tu... rupa2nya cantik jugak kejadiannya

    ReplyDelete
  15. @LuN@_aiDi

    he he he... nak rose tu kena beli luna...kalau buleh dapat pree lagi best... siyannya ekkk tahun ni beraya di Australia... :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]