Assalamualaikum & salam sejahtera
Selamat petang semua. Wah...berderet2 kuar juadah minum petang di bliglist cheqsue nih. Amboiiiiii bukan main lagi korang eh...bikin jeles cheq sue la tu. Bubur som-som ni cheq sue dah cuba beberapa hari lepas. Memang tak pernah buat dan tak pernah makan. Beli pun tak pernah. Bila tengok kak Gee buat, bahan2 pun dah ada kat rumah, cara buat pun senang, terus cheq sue nak cuba. Cuma daripada resepi tu cheq sue buat separuh adunan je supaya x pening nak habiskan.
Sekali rasa bubur som-som ni macam 'kepala santan' lompat tikam, cuma yang ni lebih keras sedikit dan agak kenyal. Yang dibuat ni pulak agak terasa ketepungannya sebab mungkin masaknya dengan api besar. Ye lah bila disebut 1st time tu banyak yang kita xleh nak agak2 lagi macam mana. Untuk 2nd time nanti insyaAllah hasilnya akan lebih memuaskan.
Nampak Kak Gee buat cantik aje guna acuan SM...cheq sue pun buat la jugak dalam acuan apam bentuk love tu yang agak susah sikit nak keluarkan. Herot berot bentuknya.
Rupanya bubur som-som ni sedap sangat dimakan tika sejuk @ dingin. Memang terasa ngamnya lemak2 dengan manis air gula tu. Kalau ada sape nak cuba tu bolehlah tengok resepi kat bawah ni ya... Wassalam...
BUBUR SOM-SOM
Sumber : Kak Gee
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
1 sudu tepung jagung
Secubit garam
1 helai daun pandan - simpulkan
Cara :
Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau di atas api sehingga mendidih. Masak hingga pekat dan berkilat hingga adunan meletup-letup. Pastikan dikacau sentiasa supaya adunan tidak berketul. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan. Sajikan bersama sirap gula melaka
Sirap gula melaka :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara :
Masak gula melaka dan air hingga gula larut dan tapis. Sejukkan.
as-salam
ReplyDeleteni lagi sedap kalau mkn sejuk2..
@ady
ReplyDeletew'salam ady...saya pun makan sejuk2 ni memang sedap
Assalam sue, dh lama mkn n buat bubur som som ni, sedapnya mkn sejuk2
ReplyDeleteusaha tangga kejayaankan..kena cuba buat lagi CheqSu..akak pun suka gak bubur som som ni..nak buat pun senang je kan
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeletesaya ni baru 1st time kak rosa...macam jakun aje
@IXORAROXI
ReplyDeletekak, walaupun buatnya senang, tapi bagi saya yang tak pernah buat ni bila dah buat tu baru boleh tahu macam mana...
Cheq sue,ct pon jakun gak,xpernah mkn@wat,tapi leh agak rasanya camner,mmg kena sgt santan ngan gula melaka kan.
ReplyDelete@Zaliedana
ReplyDeletebende2 yang kita tak pernah buat memang jakun sikit ct...bila dah buat baru leh citer kat orang... ")
sue suka la som som .. mak suka buat .. tambah bulan puasa
ReplyDeletek'ida suka ngan bubur som2..pernah buat sekali kut sue..bila mkn tak hingat dh..huhuuu lemak2 manis..sedappp
ReplyDeleteini pon dah lama gile nak buat....tengok kak nurul buat hari tu terliur, tapi takde tepung beras pulak
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteseingat2 cheq sue kan...mak tak pernah buat som-som ni...
kalau kat kampung maklong.. dapat makan bubur som2 ni waktu lepas kenduri kahwin.. macam wajib ada je..
ReplyDeletetapi sejak duk bandar dah tak rasa bubur ni.. nak buat macam M je.. hehe..
@Ida,Japan
ReplyDeletelain kali kan kak ida...kena buat dengan sabar sikit baru dapat tekstur yang betul...yang ni 1st atemp x comey la...rasa pun lari
@nuwairani ismail
ReplyDeletenani, kalau tempat kita panggil kuih apa ni ekk...
@Along Maklong
ReplyDeleteye ke maklong? agaknya saya je yang jakun x pernah jumpa kuih ni kat kelantan...