Assalamualaikum & salam sejahtera
Bila sebut tentang SM @ silicon mould ni memang sangat glemer la di kalangan blogger masak2 ni. Cheq sue memula x tahu pun...bila ke kedai bakery, ada la pernah ternampak mould yang kaler maler macam plastik tapi regenye aduiiiii mahal bebenor. Nengok ajelah kawan2 nayang SM ni. Memang tidak dinafikan penggunaan SM ni lebih baik dari mould biasa. Depa kata nak keluarkan tu senang...takyah nak basah2kan bagai.
Kat dalam hati ni memang dah lama dok teringin nak beli 1 2 jenis SM ni. Nak la jugak ada dalam koleksi. Jadi masa ke TESCO beberapa bulan lepas, terjumpa lah dengan SM saiz mini...cheq sue amik satu aje...walaupun mini, regenya dalam 5 hengget jugak. Haduiiiii berkira! He he he... Bukan ape..beli dulu 1, tgk cane kalau berkenan beli pulak yang lain... Macam la buleh caye kalau cheq sue tak suka. Acuan ni cheq sue pernah nampak Mas guna untuk puding coklat
Kalau korang pernah nampak n3 berkaitan SM ni di sini, sini dan sini...korang tengok2 la ye. Cheq sue dah berapa kali dok tahan napas nengok ke SM deme.
Untuk mengetest SM ni, cheq sue cuba dengan puding yang tak ada resepi. Ha ha ha... dalam n3 ni, cheq sue ada buat bahulu tapi tak jadi. Daripada buang gitu aje sayang wehhhhh, so cheq sue pun oter la sesikit dan alhamdulillah jadi jugak pudingnya (boleh makan la kiranya!). Tambah susu cair, serbuk agar-agar dan air masak, blend dengan bahulu tu...masak hingga mendidih...tada......... cuma sukatannya tu xde la, aci campak aje! (Nasib baik la jadi, kalau tak campak dalam cik tong la jawabnya)
Wassalam...
Konfius ngan gambar ni, nak tunjuk SM ke nak tunjuk bunga?
Kat dalam hati ni memang dah lama dok teringin nak beli 1 2 jenis SM ni. Nak la jugak ada dalam koleksi. Jadi masa ke TESCO beberapa bulan lepas, terjumpa lah dengan SM saiz mini...cheq sue amik satu aje...walaupun mini, regenya dalam 5 hengget jugak. Haduiiiii berkira! He he he... Bukan ape..beli dulu 1, tgk cane kalau berkenan beli pulak yang lain... Macam la buleh caye kalau cheq sue tak suka. Acuan ni cheq sue pernah nampak Mas guna untuk puding coklat
Kalau korang pernah nampak n3 berkaitan SM ni di sini, sini dan sini...korang tengok2 la ye. Cheq sue dah berapa kali dok tahan napas nengok ke SM deme.
Kalau tgk puding ni, jadik macam n3 Kak Nor yang ni, katanya disebabkan SM tu basah...tapi yang cheq sue ni memang tak basah...kot sebab tekstur puding tu ye dak?
Untuk mengetest SM ni, cheq sue cuba dengan puding yang tak ada resepi. Ha ha ha... dalam n3 ni, cheq sue ada buat bahulu tapi tak jadi. Daripada buang gitu aje sayang wehhhhh, so cheq sue pun oter la sesikit dan alhamdulillah jadi jugak pudingnya (boleh makan la kiranya!). Tambah susu cair, serbuk agar-agar dan air masak, blend dengan bahulu tu...masak hingga mendidih...tada......... cuma sukatannya tu xde la, aci campak aje! (Nasib baik la jadi, kalau tak campak dalam cik tong la jawabnya)
Wassalam...
mak kita pun ada acuan ne..besar lagi .Buat bakar kek..wee..lawalah bentuk die..Mahal memang mahal, tahan dalam oven..
ReplyDelete- haha...adik yg kat UK tu kate nti dia nk bg bende ni (silikon mould) supaye kite rajin masak...hahaha...tunggu je lah...
ReplyDeleteAssalam sue, tula mmg mahai sm ni, akk pun ada pemberian rakan blogger, nk hrp akk beli lambat la sikit hehe..sweetnya kaler puding tu
ReplyDeletekita bukan blogger masak2..hehe
ReplyDelete@ijA
ReplyDeletesetakat ni x jumpa lagi yang saiz besar tu ija..selalu nampak yang mini je...nak jugak ada 1 dua
@AI
ReplyDeletealamak...kite nak jadik kakak dia jugak lah...
@EmbunRosaliza
ReplyDeletekak rosa, tu la sebabnya beli yang mini je dulu...nak tangkap yang besar tu kot besar jugak kopaknya
@IMANSHAH
ReplyDeletexpe...ambillah ini sebagai maklumat baru kot2 bakal orang rumah bertanya @ berbicara, dah ada info tentangnya
gud idea cheqsue! kite ni kalau kek@roti tak jadi dh pikir nk buat puding triffle. hihih....
ReplyDeleteberkenan sgt tgk SM yg HaSue tayang dlu. cume belom terjumpa lagi...nanti nak cari jugak la.
@nuwairani ismail
ReplyDeletex baik membazir, amalan syaitan. seboleh2nya memang xnak la buang kalau ada yang tak jadi tu... selagi boleh buat benda lain kita buat
sue.. Sm memang mahal .. tak tahu macam mana kat msia... ita kadang beli kat daiso je.. hihihi yang besar2 tak mampu lagi beli dan jarang jumpa kat jepun ni.. yang banyak untuk penggunaan lain
ReplyDeleteteringin gak nak bli benda alah tu..tggu masyuk banyak sikit taun dpn kot..hehe
ReplyDeletek'ida beli solicon mould yg kecik2 kt kedai daiso kt sini wat acuan bakar muffin...12 biji jer sekali bakar almaklumla oven kecik ja..tapi sgt suka pakai silicon mould ni
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletememule tgk tu terpikir jugak nape acuan ni mahal benar? tak tahu lagi SM masa tu...jakun kan...
@Anna Qawina
ReplyDeletekalau bulan ni ada jumpa SM ni bulehlah beli corak lain pulak...maklumlah dapat kutu... :)
@Ida,Japan
ReplyDeleteseronok kan ada SM ni kak ida...tahan lasak, mudah nak simpan pulak tu..tu yang nak ada jugak dalam koleksi tu
salam cheq sue..mokwo dah buat puding rose yg macam kak nor gganu tapi buh dlm loyang aluminium jerr..memang jadi elok dah tak de bintik2 tuh..mokwo rasa bintik2 tu di sebabkan tindak balas antara adunan puding dan SM...tapi 2 kali tengok..lawa aperr!!
ReplyDeletemokwo personally tak berapa gemarkan SM mould nih..lembik semacam susah nak handle..tapi SM ade banyak corak2 yg cantik dan unik..dekat kedai DIY ada banyak jugak range SM dengan harga yang berpatutan..mostly china made..sebb tuh murah skit rege dia kot!
@♫ mokwo® ♫
ReplyDeletecheq sue ni nak kata gemar idok jugak mokwo, tapi suka nak buat koleksi...(macam banyak duit) tapi xpelah, loyang biasa pun guna, loyang SM pun guna, sesekali tukar angin boleh...