Assalamualaikum & Salam sejahtera
Minggu lepas, member kamceng cheq sue, Cheq Da ada bagi sebekas pie apple filling. Disuruhnya cheq sue 'buat apa-apa' dengan filling tersebut. Bila di rasa, agak ketara rasa pahit serbuk kayu manisnya. Mmmmm itulah kalau beli ni, ada aje yang tak kena. Kalau buat sendiri tu buleh kita ejas ikut citarasa.
Ada jugak cheq sue google resepi yang menggunakan epal ni. Daripada crumble hingga ke pai...terberkenan pulak dengan resepi pai goreng ni. Bukan ape...tgk ke cara membuatnya tu agak mudah dan kuantiti bahan yang digunakan tu tak berapa banyak. Nak buat pun kejap aje dalam sejam dah siap cuma nak goreng tu aje agak lambat kerana menggunakan api yang perlahan sahaja. Pai ni cheq sue buat malam tadi dan dibawa ke tuannya pagi ni.
Bila dah rasa pai ni...ok jugak cuma bahagian dalam tu ada yang tak masak sekata. Lain kali kena canai lebih nipis lagi. Masa makan panas2 tu sedap je rasa... Tq pada tuan punya resepi ni ye.... Wassalam...
Pekena sebijik dengan teh halia madu.
PAI EPAL GORENG
Sumber : Hidayah Saad
Bahan-bahan:
-2 cawan tepung serbaguna
-2 cawan tepung serbaguna
-½ cawan Margarine
-1 sudu teh Garam
-½ cawan Air sejuk
-1 sudu teh Garam
-½ cawan Air sejuk
-2 biji Epal besar
-1/3 cawan Gula
-½ sudu teh Serbuk kayu manis
-½ sudu teh Serbuk kayu manis
-Minyak masak untuk menggoreng
-Serbuk gula
Cara penyediaan:
-Buang kulit dan teras epal. Potong dadu. Gaul epal yang telah dipotong dengan gula dan serbuk kayu manis di dalam periuk. Panaskan atas api sederhana sehingga epal lembut dan menjadi sos epal yang sangat pekat. Tutup api dan sejukkan pada suhu bilik.
-Ayak tepung dan garam. Potong margarine/shortening dan masukkan ke dalam campuran tepung. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil adunan digaul hingga membentuk doh.
-Gelek adunan di atas permukaan yang telah ditabur tepung. Terap bulat-bulat anggaran sebesar bulatan berdiameter 4 inci.
-Letakkan 1 sudu adunan epal pada bahagian tengah setiap kepingan doh. Lembapkan bahagian tepi sekeliling kepingan doh dengan air. Lipat kepingan doh tersebut dan picit-picit bahagian tepi dengan jari untuk mengelakkan isi terkeluar dan tekan menggunakan hujung garpu untuk kelim.
-Panaskan minyak dalam kuali. Goreng pai sehingga coklat keemasan. Balik-balikkan pai untuk mendapat warna yang sekata dan mengelakkan pai dari hangus.
-Tos pai yang telah digoreng atas kertas tisu. Taburkan serbuk gula dan hidangkan panas-panas. cheq sue tak buat ni..
*Sedap juga dimakan bersama aiskrim vanilla.
wah.. mcm karipap inti apple. hihi..
ReplyDelete- wahhh...cheq sue....buat pie apel goreng sambil tukar2 header blog yerrr...jeles tau...hehe
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDelete:) nampak sgt la kan huduhnya pai tu tun..
@AI
ReplyDeletehe he he... tadi tgh xde keje...tu blh godek2 photoshop
goreng pun blh ya..nak cuba la..nmpk sgt sedap!
ReplyDeleteoppps,salam kenal. :)
Jeling2 pai goreng tu...skarang tengah terbayang2 rasanya...
ReplyDelete@Deliah's Deli
ReplyDeletesalam kenal jugak del...
@Maria
ReplyDeletehe he he...jangan diterkam lappy tu udah maria
suke sangat pai epal goreng ni..bila tergigit panas2 keluar filling yg cair tu...slllrppP!
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeleteyang cheq sue buat ni guna filling instant tak berapa sedap la nani... lebih serbuk kayu manis
goreng pun boleh ye.. bagus2 ada idea...:) teringat pai epal mcD
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletekalau yang goreng ni ita...sedap makan panas2..
sedapnya..nk try lah bt pai epal goreng..slalu beli yg mcd jee:=)
ReplyDelete@Yana Shaiful
ReplyDeletehe he he...cheq sue x pernah beli pun mc'd punya tu...jarang sgt masuknya