Assalamualaikum & salam sejahtera
Rempah Woku? Ape tu der? Korang pernah dengar tak? Cheq sue baru baca pagi semalam di n3 Mas. Sekali tgk macam bahasa Jepun. Kalau diperatikan dalam bahan2nya tu xde pulak tertulis perkataan WOKU. Kak Ummi..Mas... cer explain siket... He he he..
Sedap! Memang sedap sangat! Wahhhhh kemain lagi melobi ikan bakar berempah woku ni ye. Cheq sue sejujurnya memang sangat menyukai ikan bakar ni. Memang terasa sangat rempah2nya, segala daun2 yang dihiris menambahkan wangi dan selera untuk memakannya. Ibarat kata Kak Ummi dan Mas, ratah gitu aje tau2 dah habes seekor...
Masa buat ni, ada jugak satu dua bahan yang xde, tapi itu sedikit pun tak mencacatkan rasa ikan ni. Cheq sue agak2 je bahan2 yang nak digunakan tu. Pi pasar malam selepas habis miting di sekolah, beli ikan talapia 2 ekor (RM 2) balik pun dah agak lambat tetapi memang nak rasa jugak ikan ni...kira2 dah siap masak tu makan sekali dengan member yang berpuasa. Dek kerana kepuasan makannya, lauk ini jugaklah yang akan menjadi bekal cheq sue!
Pada sape2 yang xde idea tu, elok sgt la mencuba resepi ni. Kalau tak gemar ikan talapia, boleh cuba dengan ikan laut. Memang tak rugi, dah buat sekali pasti akan buat lagi. Pada Kak Ummi dan Mas thanks a lot ya...
Wassalam...
Sedap! Memang sedap sangat! Wahhhhh kemain lagi melobi ikan bakar berempah woku ni ye. Cheq sue sejujurnya memang sangat menyukai ikan bakar ni. Memang terasa sangat rempah2nya, segala daun2 yang dihiris menambahkan wangi dan selera untuk memakannya. Ibarat kata Kak Ummi dan Mas, ratah gitu aje tau2 dah habes seekor...
Masa buat ni, ada jugak satu dua bahan yang xde, tapi itu sedikit pun tak mencacatkan rasa ikan ni. Cheq sue agak2 je bahan2 yang nak digunakan tu. Pi pasar malam selepas habis miting di sekolah, beli ikan talapia 2 ekor (RM 2) balik pun dah agak lambat tetapi memang nak rasa jugak ikan ni...kira2 dah siap masak tu makan sekali dengan member yang berpuasa. Dek kerana kepuasan makannya, lauk ini jugaklah yang akan menjadi bekal cheq sue!
Pada sape2 yang xde idea tu, elok sgt la mencuba resepi ni. Kalau tak gemar ikan talapia, boleh cuba dengan ikan laut. Memang tak rugi, dah buat sekali pasti akan buat lagi. Pada Kak Ummi dan Mas thanks a lot ya...
Wassalam...
TALAPIA BAKAR BEREMPAH WOKU
Resepi Asal : Kak Ummi
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
-2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - Cheq sue guna talapia merah
-2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek) cheq sue pom-1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
-4 helai daun pandan - hiris halus
-2 helai daun kunyit - hiris halus
-3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
-5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni) x masukkan, malas nak ngambik belakang umah
-2 biji tomato merah - potong dadu x masukkan sebab lupa nak beli, ganti dengan sedikit sos tomato
-250 ml air
-1/2 sudu teh garam
-1 sudu teh gula pasir
-2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur) cheq sue tu tarak
-3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
-12 biji bawang merah
-7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
-5 biji buah keras - bakar kejap
-3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
-2 cm halia
Bahan Pelengkap :
-Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
-1 biji timun - dipotong serong
-4 tangkai selasih
-6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
-Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
-Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
-Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
-Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
-Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
-Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
-Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak. cheq sue masak suhu 200'C selama 10 minit sebab nak cepat. Lagipun ikan dah masak sebelum tu. Kalau lama2 tu nanti kering pulak isi ikannya.
-Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris. cheq sue xde pun bende2 pelengkap ni. Tak daya la nak hias2 bagai...
-Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu... (** SETUJU!!!)
Cheq sue,nih mesti kes terliur tahap gaban dah nih,sbb tuh dgn pastasnya dah menerai ikan nih kan..
ReplyDeletewahh chq sue pun dh cuba ikan bakar berempah woku...tgk la kalau rajin nak gak buat malam ni..utk berbuka..
ReplyDeleteterliur lah pulok pagi2 ni
ReplyDelete- wallawehhhh...nampak sgt sgt sgt menyelerakan...tapi byk sgt la pulak bahan2 nye...
ReplyDelete- ikan talapia tu ade x rase tanah/rumput? camne cheq sue cuci kasi xde bau?
@Zaliedana
ReplyDeletemasa ni xde gaban lagi ct...tapi bila tgk tu terus je nak try...tu yang terus pi pasar carik ikan...wallahh
@chikadakbiru
ReplyDeleteberbaloi CB buat ni...memang tak pandang kiri kanan dah
@IMANSHAH
ReplyDeletewahhhh, terbau sampai ipoh ni!
cheq sue, mmg sedap kan ikan berempah ni. tappi byk bahan jugak, kdg tu skip aje bahan yg xde. hehe..:D
ReplyDelete@AI
ReplyDeletekalau nengok bahannya tu memang nampak banyak...jangan takut ye nak cuba. kalau nak hilangkan bau ikan tu biasanya cheq sue gaul dulu dengan gandum dan perah sikit asam limau
@Asmara
ReplyDeletekalau nak tunggu cukup semua bahan x terbuat la ikan ni kak as...ada yang kita skip pun sedap jugak rasanya
Kalau ikan ni ada kat meja skarang...mesti habis 2 pinggan nasi...
ReplyDeletewah menariks nih..main bakar je...senang keje.....hahhahaha
ReplyDeletesaya telan air liur aje lah nampaknya... (",)
ReplyDelete@Maria
ReplyDeletekalau ada...saya pun nak makan lagi!
sedapnyer..kecur liur dibuatnyer..
ReplyDelete@quinnie
ReplyDeletekejap sgt je Q nak masak lauk ni...kalau bahan2 tumis tu kita sediakan banyak2 simpan peti ais pun boleh
@fuad ansari
ReplyDeletekalau ada masa boleh la cuba ni fuad...tak susah pun
@Rabiatun Adawyah
ReplyDeleteTu la pasal kak tun, nampak sgt menyelerakan terus nak cuba
singgah follow sini
ReplyDeletejom follow balik kalu sudi
^_^
maceh
@NM02
ReplyDeletetq sudi follow...insyaAllah akan jejak ke sana
wahhhh..menyelerakan betoi tengok talapia cheq sue ni...
ReplyDeletebeli ikan kat pasar malam..compom segar bugar kan..
haaaa....macam mana..sedapp hingga menjilat jari kan..
lepas ni mesti nak buat lagi..he3
betul tak...
maceh cheq sue sudi mencuba...
sape yg tak try lagi..
cuba la resepi ikan bakar ni..
memang terbaikkkkk....
@Mas
ReplyDeletebetul tu mas, kalau sape yang tak cuba lagi tu memang kena try dengan kadar segera! masih terbayang2 lagi ni... macam tak cukup je makan 2 ekor..
baru je makan ikan tilapia tadi...tapi bukan sendiri masak. heheh....sedap gak ikan ni...
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeletenani kena try buat ni tau...memang nyesal kalau tak buat
sue.. nak buat gak la.. ada talapia tu.. tapi bila la nak buatnya tu menu teringinnya panjang haahhaha.. sedap nampak sue
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletesekali pandang tang bahan2nya tu memang menakutkan ita...tapi bahan2 asas je tu...berbaloi membuatnya
waaaah... sedapnya tgk.... terliur dah nie tau.... tgk bahan2 nya tu pun sudah pasti sedaaap... x bole jadi nie... ehheheee... nak jugaaa... ehhehee
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteakak kalau buat apa pun memang akan nampak sedap...