Alhamdulillah...dah siap Solat dan makan tengah hari jam 3 tadi. Aduhhhh betapa syahdunya petang makan sambil diteman lagu Maher Zain... ape ke tajuknya...Alhamdulillah...
Kalau cerita pasal buah terung, selain buat pajeri, masak goreng belacan ni yang cheq sue paling suka. Kembang kempis hidung yang tak berapa nak mancung nih... Terung ni minggu lepas dah beli... tapi sebab cheq sue beli yang jenis bulat, buahnya tahan sikit berbanding yang jenis panjang. Bila dok sesorang ni nak beli bahan dapo pun kena ada strategi jugak...beli yang tahan simpan...baru jimat... he he he
Korang? Lunch apa tadi...
Menu biasa oghang bujang....
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- sebiji terung bulat - potong ikut suka
- 1 ulas bwg putih & 2 ulas bwg merah - tumbuk lumat
- 1 sb cili giling
- seketui belacan
- gula, garam, kicap secukupnya
Cara membuatnya :
- tumis bawang, cili giling dan belacan
- masukkan terung dan tambah sedikit air
- masukkan kicap dan rasakan gula dan garam
- masak sehingga terung empuk
- okeh...done!
sedap tu!
ReplyDelete=)
ya allah...terliur nye...
ReplyDeletehhe...pinggan nasi tu klasik tol ek..
teringat masa duk ngan arwah nenek dulu2..
huhu
alhamdulillah rezeki lunch tadi... :)
ReplyDeletewah! samela kite. strategi memilih sayur. selalunya yg terpilih, carrot, kobis, peria...sayur daun kene masak terus. takleh simpan2.
ReplyDeletesedap tu bau belacan...
alif... pinggan tu angkot dari kg...mintak mak punya
ReplyDeletenuni...terung ni dah berape ari ye... dekat2 seminggu dah... he he he
ReplyDeletesalam perkenalan...
ReplyDeletesalam kenal juak..
ReplyDeletesimple ke?? dah cukup hebat la tu bagi org jantan..haha
ReplyDeletecer try gak skali...
ReplyDeleteekeke..org kate terung ni sejuk
ReplyDeletejie, setakat ni cheq sue ok jerk make terung nih...
ReplyDeletekiter pun suke terung masak gitu..tp selalu beli kat kedai la..hehe
ReplyDeleteheeee....kite nk beli kat kedai gane..nk kene carik dulu...x byk kedai malay kt sini
ReplyDelete