Thursday, June 30, 2011

Light Cheese Cake


Good evening eberibodi....

Ooooooo aku tergoda...aku tergoda terkesima! 

Ewahhhh.... menyanyi pulak petang2 ni... Suka suka suka... Suka sebab berjaya jugak akhirnya menerai resepi Ha-sue ni.
Sape yang belum try lagi ciskek ni sila angkat tangan cepat...... Meh cikgu kasi promo sikit... Asik dok tengok orang tayang je...tergugat jugak iman ni tau... memandangkan cream cheese dok memanggil-manggil lam esbok tu, cepat2 la menyelongkar dapur Ha-Sue menengok dan meneliti tutorial tersedia... Resepi ni cheq sue dah bookmark 13 Jum lagi...sampai 30 Jun baru ada hasilnya. Kemain lama dok peram tu... Sepanjang hidup ni dah pernah la 4 5 kali buat ciskek...bukan la penggemar pun...tapi saja nak buat. Makan seketui dua dah xnak la... Kalau peminat ciskek tegar tu agak2 buleh abes sebiji ni... sesuai sgt kalau nak makan 2 3 orang. Adunan ciskek ni x la banyak sgt...sekali hadap je licinnnn...
Pada pemerhatian cheq sue... resepi ni agak2 ok jugak... cuma bila cairkan cream cheese dengan susu tu, dia tak larut sgt la... tapi puas hati jugak sebab kek ni tak hangus...pasti sekata je. kat atas tu ada cedera sket...overheat kot... kalau nak dibandingkan dengan ciskek kat kedai yang regenye 5 6 puluh hengget tu memang kalah la...tapi cukup sedap dah ni...
As usual, cheq sue godek kek ni malam tadi...tunggu sampai balik sekolah baru potong dan posing... Sempat lagi ni taruk lan esbok...kasi sejuk sket baru nyaman nak makan.. Sue...cheq sue kopipes sini ak eh resepinya...kot nak buat lak lenkali.. Kengkawa sabar ye...tengok aje dulu... makannya karang... ^_^



LIGHT CHEESE CAKE
Sumber : Sue-Hasue
Tutorial : Sue-Hasue
Cuci mata : Izahdaut Dapur Maklong, Kak Rossitam, love2cook-msia

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

12 comments:

Zack Zachoes said...

wah wah wahhh..cik sue pn dh buat light cheese cake dahh.. hehe, minta sket bleh?

Cheq Sue said...

zack...rasa2 ciskek ni yang paling sukses...elok aje kejadiannya... tapi stay xleh lawan zack aaaaaaa...tokey ciskek nih... :)

nuwairani ismail said...

woohooooo! manatp seyh! dh serik nk buat ciskek. pertama kali buat punye berlagak. pastu kali kedua, ketiga, terus bantat. merajuk dh dgn ciskek.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Tadi nampak kat umah cik jah tu. Saja le bertandang ke sini. Dah lama nak buat kek ni tapi ntah bila nak menjadinya.

Along Maklong said...

terliur weyh..
nak buat belum ada mood rajinlah..
nak sepotong boleh tak.. hehe..

Diana @ Melley Mey said...

wah dah smpi cnie kek nie dah yer...kita x tau bila lg nak datang angin rajin nak buat kek nie... sedaaapnyaa

Cheq Sue said...

nuni... awat nya jangan dok merajok lame2 la...rugi taw... usaha kan tangga kejayaan...* seb baik je jadi...kalau tak merajuk gak kot

Cheq Sue said...

kak sam... tq singgah sini. saya pun nak ngabeskan cheese je... tapi memang dah lama bookmark rcp ni..

Cheq Sue said...

maklong... esok lusa datang la mood tu... :)

Cheq Sue said...

Kak Diana.. malu la tayang hasil tak seberapa ni...xleh lawan lagi yang orang lain buat cantik2 belaka... :)

Zack Zachoes said...

hehe..manada tokey, main hantam sajaa tuu ;p sikit2 bolehla, hehe.. nnt ada masa nk try gak la, kebetulan ada lg 125g cream cheese dlm peti sejuk (saja la tu suruh kita buat kek ni) :P wahaha..

Cheq Sue said...

kalau pi umah zack, memang tergoda abes la dengan segala bagai ciskek tu... tapi sebab x gemar sangat lambat la sikit nak mencubanya