Monday, June 27, 2011

Paprik Cendawan Sesaje

Assalamualaikum & Selamat malam...


Dah dinner ke kawan-kawan oiiii..... cheq sue alhamdulillah selesai sudah. Menu simple je malam ni... stok kat dapo dah zero... so ape yang ada je lah. Cendawan ni cheq sue beli di sekolah pagi tadi, bebudak harvest dapat dalam 5 kg lebih...dapatlah RM 33 hengget dijualnya. Untuk paprik ni pulak, cheq sue lebih suka yang berkuah sikit...xde la nak tercekik makan kering2 gitu. Sayur lak kalau nak masukkan bende2 lain boleh jugak. Paprik kan serasi sgt dengan karot, baby corn, kacang dan cauliflower. Tapi kena agak2 la kang banyak sayur dari lauknya. Untuk ni cheq sue cuma goreng telur dadar je... lengkaplah hidangan ni jadinya. So sesape yang teringin, sudi2kanlah mencuba...


PAPRIK CENDAWAN
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
-semangkuk cendawan tiram (kalau besar boleh carik-carikkan)
-sekeping isi ayam (potong dadu)
-2 biji bawang putih (ketuk)
-setengah biji bawang Bombay didadu
-5 keping daun limau purut
-sebatang serai
-1 sb cili boh
-gula dan garam
-kicap, socili & sos tomato
**kalau ada sayo2 yang lain cam karot, baby corn, cauliflower, kacang boleh je tambah. Lauk2 tu pun kalau ada stok campak aje udang ke, sotong ke, daging ke...ketam pun buleh

Cara membuatnya :
-tumis bawang putih, bawang besar dan cili boh
-masukkan daun limau purut, serai dan ayam. Goring seketika
-tambah sedikit air dan masukkan cendawan
-tambahkan kicap dan sos
-rasakan gula dan garamnya
-simple aje yer...

10 comments:

quinnie said...

bestnya makan paprik...tapi saya ni tak berapa nak tahan kalau makan cendawan byk2...tapi jenis degil kita makan jugak kalau dah depan mata tu...heheeh

nuwairani ismail said...

pandainya dia masak...

Cheq Sue said...

Q... allergic eh ngan cendawan? kite xleh nak tahan jugak kalau dok ada depan mata... :)

Cheq Sue said...

nuni, nak buat macam mana...bila perut kena isi...kena la memandaikan diri

Kak Rosaliza said...

Assalam sue..paprik cendawan gini kalo tak ada lauk lain pun layan gak ni

Zack Zachoes said...

susah nk cari cendawan tiram ni kat tawau sekarang, tak tau la nape. rasanya dkt 2 tahun dh kot skodeng pasar, kt kedai tp takde lak jual. huhu.. ngidam nk makan cendawan goreng ni T_T

Cheq Sue said...

Ha ah kak... salah satu menu pilihan ni kalau malas nak masak banyak kali... tapi yg simple gini seswai la untuk saya... :)

Cheq Sue said...

siannye zack... jangan meleleh baby nanti udah la ye... tapi kalau nak buat cendawan goreng, guna enoki pun best tau... (ke susah nak dapat jugak?) heeeeeeeeeee

suha said...

nnti nak salin resepi neh (^_^)

Cheq Sue said...

salin...jangan tak salin... harap dapat membantu ya