Ketemu lagi.... Sebenarnya ini adalah menu semalam. Tapi xpe ye dipublish pagi ni? Heeeeeeee...... Kenapa cheq sue kata bijik kacang? Sebabnya tauge tu cheq sue ambil yang dibuat di sekolah, tapi x menjadi lak sebab x cukup air. Taugenya jadi kemetot dan kiut2 jer... Apapun dari membazir cheq sue buat la kerabu ni. Sebenarnya kalau nak cerita pasal kerabu, kat kg tak pernah buat kerabu macam ni....kalau kerabu je mesti bersantan macam N3 ni. Tapi pernah la jugak cheq sue buat untuk mencuba.
Apapun, untuk resepi ni (asalnya kerabu tomato ikan bilis) cheq sue ada oter sesikit dengan menggantikan tomato dengan tauge, dan menambahkan beberapa bahan lain. Bukan ape...nak kasi meriah siket.... Mintak kopipes ye Noorsha.... dan kepada Hanamemories yang bagi idea.
Tak berapa nak berseri kerabu ni. Listik...eyeshadow...blusher tak cukup... he he he
KERABU TAUGE & IKAN BILIS
Sumber : Noorsha
Bahan-bahan :
2 biji tomato - buang empulurnya n dihirisCheq sue gunakan tauge secukupnya- segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas) campur dengan anak ikan kembung dan ikan bulu ayam - goreng
- 1/2 biji bwg besar - dihiris
- 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
- 1 btg serai - dihiris
- 4 batang bunga kantan
- garam
- gula
- jus lemon - optional
Cara-cara :
Hiris tomato dan buang empulurnya. Bersihkan tauge dan celur seketika.Rendam seketika dalam air sejuk lebih kurang 5 minit.- Ikan bilis, anak ikan kembung dan ikan bulu ayam digoreng goreng
tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih. - Dah siap! bleh la dihidang
Hias dengan cili merah serta hirisan daun bawang, berseri sikit agaknya kerabu Sue tu. :)
ReplyDeleteYang penting, rasanya sedap.
kakcik...fikir2 kalau hias gitu memang lawa...tapi xdek stok kat rumah... rumah bujang la katakan.... :)
ReplyDeletesedapnyaaa....biasa mkn kerabu mangga jer...^^
ReplyDeletehias tak cantik pun xpo.. janji sodap..
ReplyDeletepinggan bunga2 tu ada klasss
izan, kitorang kerabu mangga x buat gini...mesti bersantan dan ada kelapa kering... kerabu gini member orang johor yang ajar makan.... :)
ReplyDeleteYani... pinggan tu sebab tertarik di blog Che Mat...aritu balik kg ada 2 3 jenis pinggan dulu-dulu...
ReplyDelete