Wednesday, June 29, 2011

Caramel Cheese Pudding

Nampak suci aje puding ni... Masa ni tengah suam2 sejuk

Salam petang Rabu semua...

Di petang yang permai nian ni meh la layan puding keju cheq sue ni... walaupun puding ni telah dibuat malam tadi...belum rasmi lagi ni tau...belum cuba lagi. InsyaAllah Maghrib nanti baru dapat masuk mulut.. Puding keju karemel ni asasnya macam puding gula hangus je tapi ditambah sedikit cream cheese ke dalam adunannya. Yang pastinya puding ini lebih lemak dan more tastier than caramel pudding tu... (memetik kata2 tuan puanya resepi & Noorsha....)

<Mine!>

Bila sebut tentang cream cheese ni...dah lama dok tergolek lam peti tuh.  Hajat nak cuba light cheese cake belum jadik jadik lagi. Rasanya kalau beli Philadelphia, dah lama masam. Maklumlah, dah berapa kalu kuar masuk peti. Tapi yang cheq sue beli ni brand Tatura, agak tahan jugak sebab dibungkus dalam plastik. So satu bongkah cream cheese tu cheq sue bagi dua. Nampaknya esok lusa memang dah kena cuba la cheese cake tu... Kalau tak sayang je beli mahal-mahal.
Resepi ni buleh tahan lama jugak dok dalam list...Bila tengok tuan dia tayang...pastu ada pulak orang lain follow....kite pun terbakor jugak la...terus je try. Dan as usual..ada la sedikit penyalahgunaan resepi dilakukan demi keselesaan tuan yang membuatnya. To the owner... cheq sue CnP here okeh...

Tergoda? Awww.....

CARAMEL CHEESE PUDDING
Sumber : Yani 
Cuci mata : Noorsha

Bahan-bahan
[ Karamel ]

  • 70g gula
  • 2 sudu kecil air
  • 2 sudu besar air suam
[ Puding ]
  • 180g cream cheese
  • 70g gula pasir
  • 1 biji telur kuning
  • 3 biji telur cheq sue jadikan 4 biji telur
  • 450g susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon ( limau nipis/limau kasturi pun boleh) cheq sue tak masukkan
Cara-cara
  1. Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
  2. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
  3. Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
  4. Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
  6. Sejukkan sebelum dihidang.

8 comments:

  1. assalam sue..selamat berbuka ya, sedap n nmpk mulus je puding tu, telan air liur je akk tgk

    ReplyDelete
  2. waaaaa....

    stress nye alif tgk puding tuh...

    suka puding.....

    ReplyDelete
  3. kak rosa... kalau dok tgk aje...boleh kurus puasa nih...memang berul2 menggoda

    ReplyDelete
  4. aliff.... alaaaaa ciannyer... cheq sue xleh nak tolong la tu... :)

    ReplyDelete
  5. sedapnye...hehhe
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  6. tq singgah sini nadzirah...
    truly...puding ni memang superb... maveless

    ReplyDelete
  7. menggoda sungguh,... nasib baik dah buka posa

    ReplyDelete
  8. boleh try next time akak... rugi kalau x cuba ni tau

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]