Tuesday, June 28, 2011

The Story Of My 1st Failed Macaron

Assalamualaikum...

Hah...mende hape le yang dinamakan macaron ni... Sumpah...siyes weh cheq sue xtau...tak pernah nampak depan mata...tak pernah rasa lam mulut...  memula kenal macs ni di dalam blog Kak Ita.  Nuni pun dah mencuba sekurang-kurangnya. Dalam MyR pun ada tayang. Tapi dalam blog Kak Ita Masam Manis (resepi asalnya oleh Rima tu disertakan dengan step by step dan siap dengan gambarnya sekali. Di hati ni memang teringin nak cuba...nak la jugak rasa kan. Kalau s'day ada orang tya @ talk about buleh gak cheq sue menyampuk. Juwitafariz, Yani Deco Choco, Nieza Finland pun dah cuba buat dan diorang dapat hasil kawwwww punye. Kata deme, buat macs ni berkehendakkan cuasa yang panas... adui...camana nih, kat CH asik mendung je + sejuk lagi. Harap2 jadik la projek ni.


Meh nak citer sket... sebab ada belen telur putih buat famous amos tu...memang dah niat nak try buat macaron. Barang2 memang dah siap semua.  Katanya macaron bahan dan barang kena kering...so ikut je step tu. Tapi yang geramnya...pagi tu terang benderang...ceria je buat kukis... bila menginjak ke petang alamak mendung dan hujan pulak. Down kejap. Pastu dalam pukul 4 mentari bersinar pulak. Ceria la kejap. Terus godek ikut step... kejap2 tgk lappy...ikut step kak ita tu. Tapi elok siap hujan mencurah2 kembali. Aduh aduh aduh nak buat macam mana ye... apalagi jemur la bawah kipas... sampai pukul 10 malam. Idok le pulok bende alah tu mengering. Malam tu cheq sue bakar jugak dua dulang, esaited nak tengok. Hah...padan muke...tengok la tuh...terbelah2 kat atasnya...


So belen dalam 5 6 dulang tu cheq sue simpan bebaik...nak bakar keesokan harinya. Rupa2nya esoknya pun tak sepanas mana, mendung je dengan hujan renyai2... tapi...cheq sue tawakkal jelah bakar macs tu...sayang lak kan. dah tau dah bende tak jadik...xpe...xpe... kita cuba next time... tunggu mentari bersinar yer... Jadi...yang bersalah adalah CUACA okey...cuaca!!!

Nuni... macs kita sama laaaaaaaa......................

20 comments:

Zack Zachoes said...

uih, sama la kita. first macs plg mengecewakan. huhuhu.. mmg takleh buat time hujan ek? aritu buat masa hujan tgh turuun, macs pn sama ikut turuun. buat time panas terik ok lak tu, tak sampai 1/2 jam kering. tp manis la pula, huhu.. belum rela lg nk godek2 buat masa skrg, tkt diabetes lak nnt. wahahaha...

lina_pg said...

dah lama dok tengok jerr macaron ni blom terpanggil nak menerai lagi..

Anna Qawina said...

saya takut jd gitu le sbb tu sampai skrgtak terbuat..hehe..*alasan ni..*

Zaliedana said...

Assalam sue,sy pon duk usha2 jer org buat,tapi xpernah lagi buat,takut sendrik buat sendrik mkn sbb manis katanya..Xper nnti try lagi eks,pastu anto pg cikit eks..

tun_telani said...

hehe.. gambatte! gambatte!! dlm buku resepi tun xde laa pulak ckp jemur tgh panas.. huhu.. kalau letak dlm oven dgn suhu yg rendah smp kering ok x? pastu bakar cam biasa.
tun biasa mmg xleh nk makan nii.. manis sgt..

Cheq Sue said...

zack...susah nak dapat mentari kat CH ni...time kat sekolah mandai pulak dia cerah bila balik je mendung. ujung minggu je dingin kasik can org nak tido... tp 1st time kan...dah tau la.. :)

Cheq Sue said...

kak lina... dah lama jugak ushar...baru berani cuba... tapi tu lah...dah cuba baru tau mana silapnya

Cheq Sue said...

anna, memula masa tengah godek tu dah rasa2 akan jadik...kompom... tapi entahlah... (*_*)

AI said...

- amboii...salahkan cuaca yerr...

Cheq Sue said...

ct... macs ni memang le manis...sampai semut pun xnak hurung... he he he... tapi seketui dua masuk gak lam mulut...buat rasa... pastu memang kena minum banyak air

Cheq Sue said...

tun, memula fikir nak jugak masuk lam oven, tapi kot tak jadi pulak... agaknya yang dikatakan nak suhu panas tu untuk buat adunan jadi kering je... (sampai tak lekat kat tangan bila disentuh). tapi punyalah lama dok perangin bawah kipas memang xnak kering nye dia... agak2nya tu la faktor ketidakmenjadian macs nih... ***ubat hati tuh

Cheq Sue said...

al... selain menyalahkan diri sendiri...cuaca tu sampingan je kot... he he he

niey_muhaini said...

sy belum cuba lg buat macaron ni..takut wehh nak cuba, kot terbelah 2 nanti..hehe.
tapi rasanya klu dh banyak kali buat akan jadi gak ni..masih mengumpul kekuatan!

Cheq Sue said...

niey, buat sekali x jadi tu biasa...kali ke 2 3 4 mesti dah ada yang jadi. tapi nak tunggu kali ke 2 tu lambat sket nih...

harrazdani said...

tak tahu masak...tapi suka makan...;)

Cheq Sue said...

suka masak...suka makan...tapi memilih apa yang nak dimakan... :)

nuwairani ismail said...

at least kite dah cube kan? kan? kan?

Cheq Sue said...

yeahh babeh...at least we've tried...
(^___^)

niena shopping2u said...

:)
sy tak penah buat.. mkn pnnn tak penah hehe

Cheq Sue said...

niena... macs ni manis sesangat...kalau buat memang x berbaloi nak makan...tapi dek kerna nak cuba on ajelah