Assalamualaikum dan selamat pagi semua....
Wah....ini hari yang kedua persekolahan, tapi masih terikat dengan jadual masa cuti, selalu ngadap lappy... Sekarang kena curik2 masa untuk hapdate. So, citer pasal apam pisang sempoi ni...semalam cheq sue ada jalan2 BW...tibe2 terjumpa resepi ni di rumah ReenKhan. Uitttt kemain senang eh...1, 2, 3 je you... alang-alang dah ada pisang kat rumah, kejap aje menggodeksnyer. Apam ni cheq sue buat malam tadi, dapat 18 bijik, 2 dah selamat selebihnya dibekalkan ke sekolah. Pada cheq sue, kemenjadian apam ini tersangarlah memuaskan, elok lembut je dan sedang2 manis je.. agak2 sape yang nak cuba resepinya ada di bawah ye... reenkhan, izin kopipes hokeh....
APAM PISANG SEMPOI
Sumber : Reenkhan7067
Bahan-bahan :
- 1 cwn pisang emas - lenyek cheq sue guna pisang kapas
- 1 cwn susu cair / santan guna santan, maklumlah stok kelapa banyak
- 1 cwn gula pasir campur sikit dengan gula perang
- 2 cwn gandum
- 1 sudu makan SB
- 2 sk garam
-
Cara-cara :-
- campur semua bahan-bahan dan gaul sebati
- perap 2 jam
- kukus selama 45 min (masak & bertukar warna keperangan)
* enak dimakan begitu saja.
- wahhh...semlm nani buat cekodok...
ReplyDelete- ari ni cheq sue buat apam pulak...
al apa lagi...buat goreng pisang le pulak...
ReplyDelete:)