Tuesday, June 28, 2011

Puding Balqis Keladi

Selamat petang kawan-kawan....

Puding balgis ni cheq sue buat malam tadi, khas untuk berbuka petang ni. Semalam xde pemanis mulut, masam je cheq sue...tu yang cepat2 godek dan simpan je dalam peti ais. untuk adunan Kak Nor ni cheq sue buat separuh je...agak2 la bahan tu dibahagi dua. tapi tang agar2 tu terlebih sudahhhh.... so puding ni jadi agak keras sikit macam agar-agar pulak. rasanya pulak xde la manis sgt...cukup la untuk si gadis yang sudah sedia manis nih...
Cara nak membuat puding ni teramat la senang...alaaaaaa macam kita buat puding yang biasa tu je la...cumanya cheq sue ganti susu cair tu dengan low fat milk..dan tambah sedikit esen keladi. bila dah buat separuh adunan ni sikit la pulak rasanya, tu yang malas nak melayer bagai... Pada sesape yang nak cuba tu, cheq sue dah kopipes resepinya... mintak halal ye Kak Nor....


Guna acuan tat aje...dapat dalam 7 biji. kat dulang ni ada 6 je sebab 1 dah makan. Sebijik simpan petang ni, yang lima lagi bawak pi sekolah bagi kawan
PUDING BALQIS
Sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
-1 paket agar2 serbuk (10gm)
-450ml air
-150ml susu cair
-2 biji telur gred A
-5 sudu besar gula pasir
-3 sudu besar butter
-1 sudu teh esen vanila
-pewarna mengikut citarasa masing2

Cara membuatnya :
-Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih.masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
-Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
-Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
-Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
-Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
-Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.

4 comments:

tun_telani said...

kaler purple! tun suka ^^
kat instruction ada 2-3 bahagian, akak wat 1 kaler je ek? hehe.. tun x wat pun lagi ni. byk dh dlm queue

Cheq Sue said...

tun...buat separuh adunan aje kan... renyah pulak nak berlapis2 nih... dapat pun 7 acuan ke...kira ok la bubuh pes keladi...oter sikit

AI said...

'si gadis yang sudah sedia manis nih...' - awwww...i like!

Cheq Sue said...

al...itu adalah statement yang jujur okay... tak tipu punya