Selamat malam & assalamualaikum...
Malam ni lewat pulak bersiaran. Berokben cheq sue tetibe je no network. Eh... ape da kes... Hupe2nye check bil...lom bayar lagi la bulan nih... Huh cepat aje nak motong line oreng... Seb baik leh minjam member nye nih... Buleh online sat
Back to da n3...
Alhamdulillah kenyang sudah menikmati makam malam yang berupa semangkuk mee hailam buatan sendiri... Sedap??? Eh...sudah tentu. Kata orang, rahsia membuat mee hailam adalah udang dan baby corn..tapi cheq sue hanya masukkan daging ayam je..sayur2 pulak baby corn dan carrot. Hah..kita guna je lah apa yang ada kat dapor... janji jadik... Alaaaa....macam P.Ramlee tu la, guna arang je buat kopi... minum aje Pak Belalang...
Kalau dilihat mee hailam ni pulak, mee tu dah putus2 dah...maklumlah seminggu lebih dah beli, tak abes2 lagi... Xpelah...sendiri nak makan aje...
MEE HAILAM
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- mee kuning secukupnya (rendam air suam seketika dan toskan)
- 2 biji bawang putih (ketuk)
- isi ayam secukupnya (kalau nak masukkan daging, udang, sotong boleh aje)
- sayur-sayur secukup mahu
- 2 biji cili hijau (nak pedas taruk le lebih yerrr.....)
- air, kicap dan bancuhan tepung jagung secukupnya
- sedikit kiub ayam
- garam dan gula
Cara membuatnya :
- tumis bawang putih & masukkan isi ayam
- masukkan air secukup dikehendaki (agak2 sepadan dengan mee) dan kiub ayam
- masukkan sayur-sayur, cili dan masak sehingga empuk
- masukkan kicap, biarkan sebentar dan masukkan bancuhan tepung jagung
- rasakan gula dan garam
- biarkan mendidih seketika
- bila dah masak boleh gaulkan terus dengan mee atau asingkan kuah supaya mee tidak kembang
(^_^)
sedapnya mee hailam....my fav mee juga ni..lama tak maka..:) sue umur brapa yer?maaflah tak tahu pangkat kak ke adik btw..nieza lahir thn 79.
ReplyDeletehummmm.... lebih kurang je kita ni nieza... (baru nak buat n3 khas my birth next month)... cuma nya as org bujang ni suka bahasakan orang yg dah kawen dgn panggilan akak dan diri sendiri cheq sue... :)
ReplyDelete