Wednesday, June 29, 2011

Masak Lemak Pucuk Meranti & Ikan Goreng Tempoyak

Assalamualaikum dan selamat malam....

Alhamdulillah...nikmatnya berpuasa hanya pada yang melaluinya. Sesape yang turut berpuasa harini tahniah ye cheq sue ucapkan... Apa juadah berbuka tadi? Mesti sedap kan... Cheq sue petang tadi berbuka dengan sayur lemak pucuk meranti dan ikan goreng tempoyak. Aduhhhh....agak2 sampai tak kat rumah korang bau tempoyak tu? He he he....
Dah lama teringin nak makan sayur lemak ni... Rindu dengan masakan kampung... Eh, ada orang tak kenal ke pucuk meranti tu camana? Bukan.... bukan meranti pokok balak tu ye.. tapi meranti ni pokok renek je... selaian sedap dimasak lemak, meranti ni sedap jugak dicelur dan dicicah sambal belacan atau budu. Rasanya ada pahit2 sket...maklumlah ada khasiat perubatan kan. Cheq sue pun dok sini baru kenal...dok tgk pekerja ambik...bila tanya diorang kata sedap. Kat bawah ni ada cheq sue tunjukkan gambar pucuk meranti tu.


Balik sekolah tadi alhamdulillah tengok ada sepokok tumbuh berdekatan garaj... jadi rezeki cheq sue dah la yer... Kalau diperatikan dekat pucuk2 ni ada banyak semut... kene bersih betul2 la bila nak masak tu.
Untuk ikan goreng tempoyak tu pulak... cheq sue hanya menggunakan pes tempoyak belen ikan cencaru sumbat tempoyak  aritu. Rasa2 elok lagi.  Caranya, ikan macam biasa digaram kunyit dan digoreng. Kemudian tumiskan pes tempoyak dan tambah sedikit air. Pastu gaulkan aje dengan ikan yang digoreng tadi. Simple kan?

Jom tengok resepi ni yer...

***mmmmmmmm aci tak tayang pucuk meranti je dulu...cheq sue xleh nak haplod gambar nih... aci la kan...


MASAK LEMAK PUCUK MERANTI
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahan :
- seikat pucuk meranti
- 2 biji bawang merah
- sedikit lada hitam
- sedikit kunyit hidup
- sedikit ikan bilis / kiub ikan bilis
- santan dari setengah biji kelapa

Cara membuatnya :
- tumbuk lumat lada hitam, bawang merah dan kunyit hidup
- masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar
- masukkan santan ke dalam periuk
- tambahkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan pucuk meranti
- masak hingga pucuk meranti layu
** kalau nak pedas boleh ketuk 2 3 biji cili api. Kalau nak tambah isi ikan pun boleh

6 comments:

  1. a'aaa... skg mmg ada masalah nak upload gambar kan... nak upload 1 gambar pun punya ler seksa nak menunggu...

    ermm... aci jer tu... heehee

    ReplyDelete
  2. Assalam sue,igt sy jer yg problem semalam nak upload pic,rupannya ramai gak..Hehe sedap masak lomak n puding kat bawah..

    ReplyDelete
  3. eh eh.. tak pernah la rasa pucuk meranti ni.. sungguh daif tak tau la.. hmm rasa cam pucuk ubi kayu ke npahit2 nyer tu? tapi kombinasi lauk yg sangat best

    ReplyDelete
  4. Kak Diana... geram sungguh la malam tadi...sebab petang tu elok aje uploadnya... :) seb baik gambar pucuk meranti tu dah upload awal2...

    ReplyDelete
  5. CT... ye ke? masalah blogger la tu kot... kira2 semalam terbongkang masa berbuka tu... pekena sungguh

    ReplyDelete
  6. kak izah... kalau banding dengan ubi kayu, meranti ni tak la sepahit itu...pahit2 manje je... tak silap cheq sue, che mat ada pernah tayang ni di DTS

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]