Aikkkkkkkkkkkk...asik-asik menu tembikai je ni ape der kes... Nak buat macam mana, dari yang kecik sampai yang besar, semuanya diangkot balik. Bila dah dibawa balik tu kene la buat sesuatu, kalau bawak balik untuk dibuang wakpe ye dak? So godek-godek di dapo terjadilah masakan ni... Sebenarnya ini menu lunch tadi... :)
Cara nak membuatnya senang sangat...kejap je siap. Ni ye resepinya...
Makan dengan ikan gelama masin...emang aihhhhhh sedapnye...
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- 2 biji tembikai muda saiz sedang (buang kulit dan potong kecil)
- 3 biji bawang merah
- 1 sk lada hitam
- segenggam udang baring @ udang geragau
- sedikit kiub ayam @ ikan bilis
- air secukupnya
Cara-cara :
- tumbuk lada hitam dan bawang merah
- masukkan air ke dalam periuk dan tambah bahan yang ditumbuk. biar mendidih
- masukkan udang baring dan tembikai muda
- masak hingga tembikai empuk
- rasakan garam dan gula
*mmmmmmm sat je kan
ini mmg sengaja petik yg muda ke atau buat eksperimen resepi? heheh sedap tu makan dgn ikan masin,
ReplyDeletemmg sengaja kutip semua sebab nak clearkan tempat menanam.. sayang nak tohok...
ReplyDeleteuih...pestaim dapat tau ni..pelik gak
ReplyDeleteJiji... memang biasa buat ni kalau ada tembikai muda tuh.. sedap manis2 buah
ReplyDelete- baru 1st time gak tgk tembikai dimasak gini...
ReplyDeletetembikai muda jer tau...yang masak makan fresh-fresh...jangan masak ginir lak... he he he
ReplyDeletemakkk..sedap tu...rindu masakan emak!
ReplyDeletenoriza... mak saya pun selalu masak ni kalau ada timun muda tuh...kalau tak dia masak lemak... :)
ReplyDelete